English

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

khv_1Foto: Michael Ballak khv_2Foto: Michael Ballakkhv_3Foto: Michael Ballak

De Koosjere Hamvraag

In De Koosjere Hamvraag gaat programmamaker Jigal Krant op zoek naar de geheimen, inconsistenties en lessen uit de Joodse keuken. Met als resultaat soms hilarische, soms schokkende onthullingen die zowel Joden als niet-Joden aan het denken zullen zetten.

Liefde gaat door de maag, zoveel staat wel vast. Maar voor Joden gaat de betekenis van eten veel verder: hun identiteit gaat door de maag. Je bent immers wat je (niet) eet. En dus kan het zomaar zo zijn dat een Jood die nooit een synagoge van binnen ziet, voor geen goud een plakje ham eet.

 

Ook een religieuze Jood is onherroepelijk met eten bezig. De Joodse wet bepaalt tenslotte minutieus wat hij wel en niet mag eten. Vraag is alleen hoe zinnig die gastronomische beperkingen nog zijn. En wat begrijpen ze zelf eigenlijk nog van de wirwar aan regeltjes en gebruiken? Stelt de moderne tijd geen zwaarder wegende eisen aan ons voedsel die in strijd zijn met de oude tradities? De hoogoplopende discussie over het onverdoofd ritueel slachten heeft deze vraag weer in een actueel kader geplaatst.

 

Gewapend met een gezonde dosis scepsis en spitsvondigheid confronteert presentator Jigal Krant rabbijnen, voedselproducenten en consumenten met de zin en onzin van (koosjer) eten en drinken. Hij richt daarbij zijn schijnwerpers per aflevering op een product of ingrediënt.


In de zes afleveringen van de De Koosjere Hamvraag komen de volgende thema’s aan de orde:

  • Eieren
  • Druif (wijn)
  • Gefilte Fisj
  • Koosjere Ham
  • Matze
  • Biologisch vlees (onder voorbehoud)

Uitzending

De Koosjere Hamvraag werd uitgezonden vanaf zondag 29 januari, 6 afleveringen bij de Joodse Omroep op Nederland 2 van 14.00 -14.15 uur.
 

Klik hier om de uitzendingen te bekijken

Links: